Super 8-as filmek és kísérleti techno

art-atlan Címkék: filmek zenészek2010.11.07. 16:46

November 10-én szerdán a super 8-as technikát felkaroló szegedi Super 8mm Fesztivál díjnyertes filmjeiből vetítünk, látható lesz még Somogyvári Gergő Csempelevél című szemledíjas alkotása. Ezt követően Kontrast, Maks és Zefyr fog filmzenét létrehozni.

Super 8

Az estét 19:00 órától Feszt Judit és Somogyvári Gergő rendezte Csempelevél vetítésével kezdjük, ami 2009-ben a 40. Magyar Filmszemlén dokumentumfilmes kategóriában megnyerte a fődíjat és a legjobb operatőr díját. Ezt követően a szegedi Super 8 mm Fesztivál díjnyertes filmjeiből csemegézünk.
Bővebben a super 8-as kezdeményezésről:
A filmkultúra evolúciója egy olyan szakaszba érkezett, amikor a régi technikák reneszánsza köszönt be. A professzionális filmkészítők soha nem fordultak el az egyszerűbb technológiáktól, a költségkímélőbb rendszerek néha még alkalmasabb eszköznek bizonyulnak a mûvészi mondanivaló kifejtésére.
A filmművészet egy speciálisnak mondható ága a super 8-as filmezés, az ehhez kapcsolódó technológia és filmezési technika. A mai videó-kultúra művelői sok esetben nem is tudják, hogy a házi filmkészítés alapjait a super 8-as (és 16-os) technika rakta le. Nyugat-Európában már évtizedek óta tapasztalható a super 8-as kultúra népszerűsége, amit számos filmklub és fesztivál bizonyít.
Itthon is több olyan műhely működik már melyek lényegében a super 8-as filmkultúra népszerűsítését tűzték zászlajukra. Főleg egyetemi klubok, kisebb filmfesztiválok adnak lehetőséget e tevékenység kibontására. Szerencsére, a kortárs vizuális kultúra posztmodern jellege miatt, a filmművészet szerelmesei mindenre nyitottak, ráadásul a házi filmkészítés rohamos fejlődésének és popularizálódásának köszönhetően a super 8-as filmkultúra bázisa könnyen bõvíthető.
A szegedi super 8-as mozgalom résztvevői már több mint 8 éve gyűjtik a szegeden fellelhető super 8 mm-es filmeket. Ma már az ország távoli pontjairól és külföldről is érkeznek megmentésre, archiválásra váró tekercsek. Elkezdődött a rendelkezésre álló mintegy 170 órányi anyag digitalizálása és katalogizálása is.
A filmek gyűjtésén túl a társaság filmeket is készít super 8 mm-es technikával és az elkészült filmek multimédia performanszaik háttereként is szolgálnak.

Kísérleti techno

Az estét három rendkívüli DJ fogja megkoronázni. Kontrast, Maks és Zefyr a Tilos rádióban játszanak rendszeresen, a honi techno szcénában egyedüli hangzásvilágot képviselnek. Ezen az estén kísérleti techno zenéjükkel a szürreális, avangárd filmek alá pörgetik a lemezeket.
Megrázó élmény lesz!

A belépés ingyenes!
500 Ft-os hozzájáruló jegyet lehet venni, ami a szervezők, zenészek munkáját támogatja.
Artkatakomba BP Szt. István Krt 2/pince (Jászai Mari térnél, Meki előtt)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://articsokafilmklub.blog.hu/api/trackback/id/tr942431096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása